ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | Covid Free GR


Ξεκάθαρα όχι. Τα προσωπικά σας δεδομένα δεν αποθηκεύονται πουθενά, καθώς η εφαρμογή δεν έχει τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Εάν το έγγραφο που θα επιδείξετε είναι έγκυρο (δείτε τι σημαίνει αυτό στην συχνή ερώτηση 1.), απλώς θα εμφανιστεί στην οθόνη του κινητού/tablet το ονοματεπώνυμό σας και τίποτε άλλο
Θα απευθυνθείτε σε κάποιο ΚΕΠ και θα σας την εκδώσουν εκεί. Έχετε κατά νου ότι εάν κλείσετε ραντεβού ηλεκτρονικά με κάποιο ΚΕΠ, εξυπηρείστε κατά προτεραιότητα: https://rantevou.kep.gov.gr/ Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, στις οποίες μπορείτε να κλείσετε ηλεκτρονικά ραντεβού. Ενδεικτικά θα αναφέρω ΕΦΚΑ, ΚΕΠ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα (μέσω εφαρμογής στο κινητό), COSMOTE, Γερμανός.
Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, εάν η συσκευή σας δεν διαθέτει κάμερα.
Πρώτα απ’όλα, βεβαιωθείτε ότι ΔΕΝ έχετε κάνει screenshot το QR code κάποιων από αυτά τα έγγραφα. Πιθανότατα δεν έχετε internet στο κινητό/tablet σας. Για να μπορέσετε να σκανάρετε αυτά τα έγγραφα, πρέπει να έχετε internet στο κινητό/tablet σας, είτε μέσω WiFi είτε μέσω δεδομένων κινητού. Εάν είστε σίγουρος πως έχετε πρόσβαση στο internet, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει όλες τις τελευταίες ενημερώσεις που διατίθενται για την εφαρμογή μέσω του Play Store, εάν έχετε συσκευή Android ή μέσω του App Store, αν έχετε συσκευή IOS. Εάν και πάλι δεν περνάει η βεβαίωση το σκανάρισμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις λογισμικού μέσω των Ρυθμίσεων στη συσκευή σας. Τέλος, να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε την κάμερα της συσκευής σας μέσω της εφαρμογής, να φαίνεται στο κάδρο της κάμερας όλο το QR code και να μην έχετε την κάμερα της συσκευής σας σε απόσταση μεγαλύτερη του 1 μέτρου από το QR code της βεβαίωσης.
Πρώτα απ’όλα, να διευκρινίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό μπορείτε να το σκανάρετε είτε έχετε πρόσβαση στο internet είτε όχι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 3 βεβαιώσεις, όπου η πρόσβαση στο internet είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της εγκυρότητάς τους. Έπειτα, σιγουρευτείτε ότι ΔΕΝ έχετε κάνει screenshot το QR code του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού. Ταυτόχρονα, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει όλες τις τελευταίες ενημερώσεις που διατίθενται για την εφαρμογή μέσω του Play Store, εάν έχετε συσκευή Android ή μέσω του App Store, αν έχετε συσκευή IOS. Εάν και πάλι δεν περνάει η βεβαίωση το σκανάρισμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις λογισμικού μέσω των Ρυθμίσεων στη συσκευή σας. Τέλος, να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε την κάμερα της συσκευής σας μέσω της εφαρμογής, να φαίνεται στο κάδρο της κάμερας όλο το QR code και να μην έχετε την κάμερα της συσκευής σας σε απόσταση μεγαλύτερη του 1 μέτρου από το QR code του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού.
Το αρνητικό αποτέλεσμα του PCR έχει ισχύ (στην Ελλάδα) έως και 72 ώρες. Αυτό θα το καταλάβουμε καλά μόνο μέσω ενός παραδείγματος.

Ας υποθέσουμε ότι κάνετε PCR, το οποίο βγαίνει αρνητικό την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 15:00. Το πιστοποιητικό θεωρείται ότι ισχύει από τις 00:01 της ίδιας μέρας, δηλαδή από τις 00:01 της Τρίτης 20 Ιουλίου μέχρι και 72 ώρες μετά, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 23 Ιουλίου στις 00:01, και όχι στις 15:00 όπως θα υποθέταμε. Αντίστοιχο παράδειγμα θα μπορούσαμε να φέρουμε στην περίπτωση που κάνατε rapid test και βγήκε αρνητικό, με τη μόνη διαφορά ότι η ισχύς του αρνητικού rapid test είναι για 48 ώρες (στην Ελλάδα).
Για τον έλεγχο των εγγράφων γίνεται πάντα ταυτοπροσωπία, οπότε ζητείται και ταυτότητα/διαβατήριο/δίπλωμα οδήγησης/άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, ταυτόχρονα με την επίδειξη του ανάλογου εγγράφου.
Θα πρέπει να επιδείξετε ταυτότητα/διαβατήριο/δίπλωμα οδήγησης/άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, πέρα από τη βεβαίωσή σας, προκειμένου να γίνει ταυτοπροσωπία.
Ναι, μπορείτε να επιδείξετε το συγκεκριμένο έγγραφο, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να εκδώσετε μέσω του gov (εάν διαθέτετε κωδικούς taxisnet) ή μέσω κάποιου ΚΕΠ τη βεβαίωση θετικού/αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.
Όχι, από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή CovidFreeGR δεν μπορείτε να επιδείξετε το συγκεκριμένο έγγραφο, αφού δεν φέρει QR code και συνεπώς δεν μπορεί να σκαναριστεί. Θα πρέπει 1-2 μέρες μετά από όταν κάνατε το τεστ, να εκδώσετε μέσω του gov (εάν διαθέτετε κωδικούς taxisnet) τη βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ή μέσω κάποιου ΚΕΠ.
Το πραγματικό όφελος της εφαρμογής CovidFreeGR είναι ότι αποτρέπεται σε σημαντικό βαθμό η δυνατότητα επίδειξης πλαστών βεβαιώσεων. Επιπλέον, αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων ουρών αναμονής για την επίδειξη των εγγράφων, όπου αυτά απαιτούνται, καθώς αυτό γίνεται γρήγορα πλέον μέσω του σκαναρίσματος.