1 λεπτά ανάγνωσης
FDA: Eδωσε την πλήρη έγκρισή της για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer

Την πλήρη έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer έναντι της COVID-19 φαίνεται πως θα δώσει άμεσα η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Πιθανή ημερομηνία είναι η αυριανή.

Αρχική ημερομηνία είχε τεθεί η προηγούμενη Παρασκευή, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές έπρεπε να διεκπεραιώσουν «σημαντική γραφειοκρατία» και να ολοκληρώσουν «διαπραγματεύσεις με την εταιρεία»,  σύμφωνα με τους NY Times.  Ωστόσο, η πλήρης έγκριση αναμένεται να  ανακοινωθεί αύριο Δευτέρα, ανέφεραν την Παρασκευή οι NY Times και αναμεταδίδει το πρακτορείο reuters. Σημειώνεται πως ως ανεπίσημη προθεσμία για την έγκριση είχε τεθεί  περίπου η 6η Σεπτεμβρίου.

Εκτιμάται πως η πλήρης έγκριση του εμβολίου θα μπορούσε να ενισχύσει την εκστρατεία εμβολιασμού, πείθοντας τους περισσότερους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς περί  της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.  

Επίσης, η πλήρη έγκριση θεωρείται πως  διευκολύνει τους τοπικούς αξιωματούχους στην εφαρμογή των αποφάσεων σχετικά με τον εμβολιασμό. Ενδεικτικό είναι πως ο αμερικανικός στρατός αναμένεται να απαιτήσει από τα μέλη του να εμβολιαστούν αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει για μεγάλους εργοδότες στις ΗΠΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ο δισταγμός έναντι των εμβολίων ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια  του Λευκού Οίκου να εμβολιάσει  πολίτες κατά του κορονοϊού. Μόνο περίπου το 60% των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί πλήρως,  παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή Delta έχει συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Η πλήρης έγκριση του εμβολίου της Pfizer θα βοηθούσε ακόμη και τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν μια τρίτη ενισχυτική δόση σε άτομα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια επιπλέον δόση. 

Ο FDA έχει εγκρίνει το πλάνο της Pfizer ως ενισχυτικό για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να τα προσφέρει πολύ ευρύτερα τους επόμενους μήνες. 

Ο Λευκός Οίκος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι σχεδιάζει να δώσει 100 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις, πολλές από τις οποίες προμηθεύτηκε από την Pfizer, σε Αμερικανούς που κινδυνεύουν. 

Σε αυτούς υπολογίζονται  όσοι ο αρχικός εμβολιασμός είναι  διαστήματος άνω των 8 μηνών, με αφετηρία τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για να χρειαστούν ορισμένες ενισχύσεις.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση τον Δεκέμβριο και περισσότεροι από 203 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες το έχουν λάβει έως τώρα. Μέχρι στιγμής κανένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια  έναντι της COVID-19 δεν έχει λάβει πλήρη έγκριση από τον FDA.

Πηγή: virus.com.gr