1 λεπτά ανάγνωσης
CDC : Να εμβολιαστούν τα παιδιά άνω των 12 ετών

Το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) συνιστά όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών να εμβολιαστούν έναντι του ιού SARS-CoV-2. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νεότερες οδηγίες του CDC στις ΗΠΑ.

Με βάση τα διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία οι μολύνσεις σε παιδιά καταγράφονται με μειωμένα ποσοστά σε σύγκριση με αυτά των ενηλίκων, αλλά σε περίπτωση που προσβληθούν και θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.Με δεδομένο ότι ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί ραχοκοκαλιά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μιας και οι πλήρως εμβολιασμένοι σταδιακά είναι ασφαλές να γυρνούν στην καθημερινότητα τους, όπως την εποχή πριν την πανδημία.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ασφάλεια των εμβολίων εναντίον του  SARS-CoV-2, ενώ η παρακολούθηση της ασφάλειας τους είναι η πιο ενδελεχής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CDC « τα παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να λάβουν δυο δόσεις του mRNA εμβολίου της εταιρείας Pfizer, ενώ είναι ασφαλές να λάβουν και τα υπόλοιπα προγραμματισμένα εμβόλια τους, χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρχει κενό 14 μερών μεταξύ των διαφορετικών εμβολίων».

Πριν την χορήγηση των δόσεων,  οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τον παιδίατρο για τυχόν αλλεργίες στο ιστορικό του παιδιού.Μετά την χορήγηση της δόσης το  παιδί πρέπει να παραμείνει καθιστό για 15 λεπτά και σε ιατρική παρακολούθηση για διάστημα 15 έως 30 λεπτών  προληπτικά σε περίπτωση εμφάνισης της σπάνιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες στο σημείο του εμβολιασμού τοπικά είναι πόνος, ερυθρότητα και οίδημα, ενώ συστηματικά πιθανά το παιδί μπορεί να εμφανίσει κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκούς πόνους, πυρετό ή ναυτία, συμπτώματα που αποδράμουν εντός λίγων ημερών.

Πηγή: ΕΚΠΑ