1 λεπτά ανάγνωσης
Το Φθινόπωρο τα νέα εμβόλια έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον

Εντός του μήνα εκτιμάται ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με το Υπουργό Υγείας. Τα νέα εμβόλια που θα θωρακίζουν από την νόσηση και την βαριά νόσηση εξαιτίας των υποπαραλλαγών της όμικρον  4 και 5, θα είναι διαθέσιμα το Φθινόπωρο.

Με βάση την ενημέρωση που έχει λάβει από τις φαρμακευτικές εταιρείες και την εκτίμηση στελεχών τους, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε σε σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100.3, ότι πιθανότατα μέσα στον Αύγουστο θα δοθεί η έγκριση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως έχουν κάνει και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς ,οι νέες δόσεις που προβλέπονται  από τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρίες θα παραδοθούν από το φθινόπωρο και μετά, αφού αναμένεται τα εμβόλια να μας προστατεύσουν από το χειμερινό πανδημικό κύμα.

Σχετικά με την μορφή των νέων εμβολίων, όπως ακούγονται σπρέι για τη μύτη ή εισπνεόμενα, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι καταβάλλονται προσπάθειες και διενεργούνται μελέτες, αλλά ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο επιτεύξιμος είναι ο επιστημονικός στόχος.

Σχετικά με την εξέλιξη του θερινού πανδημικού κύματος, ο κ. Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι η πορεία των κρουσμάτων των δυο προηγούμενων μηνών βρίσκεται σε κάμψη. Μάλιστα, ο υπουργός θεωρεί ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Όσο για μια ενδεχόμενη επιδημιολογική έξαρση, ο κ.Πλεύρης επεσήμανε ότι θα είναι διαχειρίσιμη χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού και στα αντιικά φάρμακα σε ευρεία χρήση. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για τα φάρμακα αυτά φτάνουν τις 500 κάθε μέρα και  διατίθενται κατά τα πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Πηγή: virus.com