Σύστημα Τηλεσυμβουλευτικής θα διατίθενται πλέον για ασθενείς με COVID-19 από τις 10 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένες ειδικότητες θα παρέχουν συμβουλές, υποστήριξη και καθοδήγηση σε ασθενείς σε κατ’ οίκον περιορισμό ή νοσηλεία κατά τις κείμενες διατάξεις.
Ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας, πνευμονολογίας και παιδιατρικής σε ασθενείς με COVID-19 θα στηρίζουν τους ασθενείς σύμφωνα με απόφαση Γ.Π.οικ.80610/2021 σχετικά με την ανάπτυξη και τη λειτουργία του συστήματος «Τηλεσυμβουλευτικής για Ασθενείς με COVID-19» κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου δέκατου ένατου της από 13.04.2020 Π.Ν.Π.. Το σύστημα υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η επικοινωνία ιατρού και ασθενούς θα πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης με τη χρήση υπολογιστή, tablet ή smartphone. Πλέον είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών με COVID-19.
Σημειώνεται ότι είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα ασφάλειας και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας δεδομένων (GDPR).Επιδίωξη αποτελεί οι ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων, κατά τις προδιαγραφές του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με COVID-19, να προσφέρουν υπηρεσίες προκειμένου να είναι υπό παρακολούθηση η υγεία τους και να ενημερώνονται σωστά. Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα θα λειτουργεί παράλληλα με άλλα υποσυστήματα του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ), όπως το «Σύστημα ηλεκτρονικών ιατρικών Ραντεβού eRDV» και η «Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» και «Επίσκεψης του Συστήματος ΠΦΥ». Προσδοκία είναι η ιατρική υποστήριξη και η βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Πρόσβαση στο σύστημα τηλεσυμβουλευτικής θα έχουν όσοι είναι καταγεγραμμένοι στο «Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19» και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό με σύσταση για παρακολούθηση κατ’ οίκον. Η παρακολούθηση θα αφορά χρονικό διάστημα 14 ημερών, με αφετηρία από την επομένη της διακρίβωσης της νόσησης μέσω θετικού μοριακού διαγνωστικού ελέγχου (PCR).
Οι γιατροί σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα προέρχονται από δημόσιες δομές ΠΦΥ και είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, οι συμμετέχοντες ιατροί θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι στο ΣΗΣ και να έχουν αναρτήσει στο πρόγραμμά τους στο eRDV συγκεκριμένες χρονοθυρίδες για την υποστήριξη των παραπάνω ασθενών, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικών ιατρικών Ραντεβού eRDV επιλέγοντας για κάθε διαθέσιμη χρονοθυρίδα (time slot) το ραντεβού («τηλεδιάσκεψη»).
α. Ο ιατρός να έχει κατάλληλο τερματικό σταθμό (επιτραπέζιος υπολογιστής, Laptop, Tablet, Smartphone ή άλλο ισοδύναμο) με ψηφιακή κάμερα και μικρόφωνο και διασύνδεση στο διαδίκτυο,
β. να έχει πιστοποιηθεί ως χρήστης στα συστήματα της ΗΔΙΚΑ,
γ. να είναι σε ήσυχο και απομονωμένο χώρο (πχ το εξεταστήριο της δομής ΠΦΥ όπου εργάζεται) ώστε να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα και το ιατρικό απόρρητο της ιατρικής επίσκεψης εξ αποστάσεως,
δ. η διάρκεια της συνεδρίας τηλεσυμβουλευτικής ορίζεται κατ’ ελάχιστο χρονικό όριο σε 10 λεπτά.
Θα πρέπει να ακολουθεί το ιατρικό πρωτόκολλο που έχει δημιουργηθεί για ασθενείς COVID-19, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ορθότητα της ιατρικής πράξης.
Οι συνεδρίες δύνανται να ορίζονται ανά δεκαπέντε (15) λεπτά. Συνεδρία τηλεσυμβουλευτικής δεν εφαρμόζεται σε επείγον περιστατικό που χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης,
ε. ο ασθενής να έχει αποδεχθεί την τηλεσυνεδρία με βάση την αίτηση του μέσω του συστήματος e-RDV.
Πατώντας εδώ μπορείτε να βρείτε την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση.