1 λεπτά ανάγνωσης
Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Με εξαίρεση τις εκκλησίες, τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων, σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, η πρόσβαση των ανεμβολίαστων θα γίνεται μόνο με την επίδειξη εργαστηριακής εξέτασης (μοριακό ή rapid test). Ακόμη και στο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και σε κομμωτήρια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, πλέον όλοι οι εργαζόμενοι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους μόνο με αρνητικό τεστ 2 φορές την εβδομάδα. Το κόστος των εξετάσεων θα επιβαρύνει τους ίδιους. Μέχρι πρότινος, υπήρχε υποχρέωση για ένα τεστ την εβδομάδα.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου και θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις εισηγήσεις της επιτροπής ειδικών τα όποια μέτρα να μην εφαρμοστούν μόνο στις κόκκινες περιοχές.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως θα διπλασιαστούν τα πρόστιμα και ποινές (5.000 ευρώ και λουκέτο για 15 ημέρες) για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα. Οι έλεγχοι θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να διαπιστωθεί αν στην εστίαση γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών και ταυτοποίηση των πελατών.

Ειδικά για τους αθλητικούς χώρους, στους οποίους επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους αλλά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, έχει διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται και γι’ αυτό θα υπάρξει ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ποινή για την ομάδα με τιμωρία της έδρας στους επόμενους αγώνες.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ενισχύσει το ΕΣΥ με 2.000 μόνιμους ιατρούς, 12.000 επικουρικούς εργαζόμενους και έχει ανακοινώσει συνεργασία με 5 ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία περιστατικών covid στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Είπε πως θα δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες ιατρούς, αλλά αν δεν υπάρξει ανταπόκριση σημείωσε πως θα γίνει επίταξή τους.

Πηγή: virus.com.gr