1 λεπτά ανάγνωσης
Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Τα οφέλη του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους και γι’ αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη συνέχιση των εμβολιασμών με πιο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αυτό επισήμανε η πρόεδρος της επιτροπής κα Μαρία Θεοδωρίδου, αιτιολογώντας ως εξής την απόφαση: Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 905.915 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρομβοεμβολών και θρομβοπενίας (TTS). Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύτηκαν λόγω κορονοϊού σε ΜΕΘ και 28 πέθαναν.

Από την άλλη, η καθηγήτρια παραδέχθηκε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, επισημαίνοντας ότι οι νέες γυναίκες έχουν πρόσβαση πλέον σε όλα τα εμβόλια. Ακόμη, επανέλαβε ότι αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca τότε πρέπει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με το ίδιο εμβόλιο. Το σύνδρομο TTS είναι ακόμη πιο σπάνιο στη δεύτερη δόση και στη Βρετανία σε σύνολο 9.000.000 δόσεων εμφανίστηκε σε μόνο 15 περιπτώσεις.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 29 του μηνός θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για άτομα ηλικίας 30-34 ετών. Σήμερα, άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών και ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού από 52.000 συμπολίτες μας.

Εχθές το βράδυ ξεπεράσαμε τα 5,2 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό φθάνει στο 17,62% και η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρώπης.

Πηγή: virus.com.gr