1 λεπτά ανάγνωσης
Στα 47 ευρώ το πλαφόν για το PCR τεστ

Από την προσεχή Πέμπτη 6 Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί το πλαφόν των 47 ευρώ για τα μοριακά τεστ, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Τα διαγνωστικά εργαστήρια και οι ιδιωτικές κλινικές θα τροποποιήσουν τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR.

Αναλυτικά, ανακοινώθηκε πως το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, είναι το ποσό των 35 ευρώ

Επίσης, ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, ορίζεται το ποσό των 12 ευρώ. Συνεπώς, συνολικά το πλαφόν για ένα μοριακό τεστ θα είναι στα 47 ευρώ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα».

Όσο για το πιστοποιητικό νόσησης, η νέα ΚΥΑ  επιτρέπει την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης, κατόπιν βεβαίωσης θετικού αποτελέσματος σε εμβολιασμένους με rapid test. Για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση διενέργειας μοριακού τεστ, όπως εφαρμόζεται από τις 2 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι σε  καραντίνα οφείλουν να μπουν όμως και όσοι εντοπίζονται θετικοί με rapid test.

Επίσης, με ΚΥΑ αναμένεται να ρυθμιστεί η άδεια μετ’ αποδοχών λόγω νόσησης με covid-19 μετά από ανάρτηση του rapid test. Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να αναρτηθεί και στην ΕΡΓΑΝΗ. Έως τώρα κάποιοι εργοδότες ζητούσαν μοριακό τεστ για να πληρώσουν αναρρωτική άδεια γιατί υπήρχε κενό στην διατύπωση, παρά το γεγονός ότι η ΕΡΓΑΝΗ αναγνώριζε τα θετικά rapid tests

Ζήτημα είχε δημιουργηθεί με τον  ΕΦΚΑ, καθώς μέχρι τώρα δεχόταν μόνο μοριακά τεστ για να εγκρίνει την πενθήμερη, επί πληρωμή, άδεια ασθενείας, κάτι που αναμένεται να αλλάξει πλέον με τη νέα ΚΥΑ.

Πηγή: virus.com.gr