1 λεπτά ανάγνωσης
Πότε χορηγούνται τα self-tests των μαθητών

Τη δυνατότητα προμήθειας των self-tests έχουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων από την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου. Η ποσότητα που θα τους χορηγηθεί από τα φαρμακεία, θα καλύψει τις ανάγκες τους μέχρι τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, θα παραλάβουν δύο συσκευασίες με συνολικά 10 δωρεάν self-tests. Στόχος είναι να μπορούν να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό τεστ από τις 23 Νοεμβρίου μέχρι και την διακοπή της λειτουργίας των σχολείων για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών και πρέπει να ακολουθούν τα εξής για να προστατευτεί η δημόσια υγεία και η δια ζώσης λειτουργία των μαθημάτων:• το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,

• ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,

βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),

• οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),

• η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Νοεμβρίου, μετά τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο η δήλωση και το αποτέλεσμα για τους μαθητές καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19. 

Σε αυτό θα πρέπει να μπαίνουν μόνο οι δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Το Υπουργείο Παιδεία συνιστά στους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμα εμβολιάσει τα παιδιά τους, να σπεύσουν να το κάνουν, προσφέροντας τους θωράκιση από την COVID-19 και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας.

Πηγή: virus.com.gr