1 λεπτά ανάγνωσης
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για ηλικίες 18-29 ετών

Την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος σε ενήλικες πολίτες μικρότερης ηλικιακής ομάδας μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αρχές έως μέσα Ιουνίου, αλλά και την καθολική δυνατότητα εμβολιασμού μέσα στον Ιούνιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson, οι οποίες αναμένεται να  παραδοθούν τον Ιούνιο, θα μπορούν να λάβουν οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-29, όπως διασαφήνισε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι στο τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα  ώστε να μπορούν να λάβουν όλα τα εμβόλια  οι πολίτες που έχουν ηλικία από 30 έως 44. «Οι νέοι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας των νεαρών ηλικιών έδειξαν και δείχνουν το δρόμο προς όλους μας για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε υπέρ του εμβολιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις του εμβολίου για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση ή όποιον πολίτη θέλει να κάνει τώρα το εμβόλιο, όπως και για όλα τα εμβόλια, τονίζοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί 30.000.000 εμβόλια.

Όσο για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, ο υπουργός επεσήμανε την επιχειρησιακή δυσκολία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σημείωσε ότι «επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει το μονοδοσικό εμβόλιο, που είναι ενδεχομένως πιο εύκολο στη χρήση. Πιστεύω ότι μέσα στο μήνα θα μπορέσουμε να κάνουμε ανακοινώσεις και να το υλοποιήσουμε».

Σχετικά με την συνολική πορεία του προγράμματος «Ελευθερία», όπως επεσήμανε ο υπουργός,  έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 3.650.000 εμβολιασμοί και εκτιμάται ότι  μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί 5.400.000 εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του  κ. Κικίλια «θα έχουν εμβολιαστεί ήδη 3.520.000 συμπολίτες μας με μία δόση και 1.940.000 συμπολίτες μας πλήρως, το 18%. Καταλαβαίνετε ότι έχοντας τη δυνατότητα να κάνουμε τον Ιούνιο από 3,5 ως 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, πόσο πολύ αυξάνεται και η δυναμικότητα του συστήματος».Αναφορικά με τους υγειονομικούς περισσότεροι από το 85% των ιατρών έχει εμβολιαστεί, όπως εξήγησε ο υπουργός  κάνοντας  λόγο για υπευθυνότητα από την πλευρά των γιατρών και σχολιάζοντας «θεωρώ ότι είναι πολύ υψηλό ποσοστό, από τα πιο υψηλά της Ευρώπης».

Στην τροχιά του εμβολιασμού έχουν βρεθεί νοσηλευτές, βοηθοί, security, τραπεζοκόμοι, και διοικητικοί, σύμφωνα με τον υπουργό «ένα ποσοστό το οποίο εγώ δεν το κρίνω ακόμα ικανοποιητικό».

Όσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, των υγειονομικών και ειδικά των νοσηλευτών, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό θα ληφθούν οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα,  σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε ουδέτερο χρόνο.

Πηγή: virus.com.gr