1 λεπτά ανάγνωσης
Πως θα «λειτουργήσει» η αγορά την εορταστική περίοδο λόγω πανδημίας

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την Δευτέρα 14 Δευτέρα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων, καθώς τη λειτουργία των καταστημάτων με click away παρουσίασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Τα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία ανοίγουν από την Κυριακή και θα λειτουργούν τα καταστήματα με click away, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει, μια ώρα αργότερα από τις 10 το βράδυ.Επίσης, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές ανήμερα Χριστούγεννα και Φώτα με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, ενώ οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με sms.Με δεδομένο το έντονο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν οι οικονομικές δραστηριότητές, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχει πληρότητα 83% στις ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Πέτσα:

  1. Διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια.
  2. Επειδή οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).
  3. Ανοίγουν τα κομμωτήρια, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  4. Τα βιβλιοπωλεία ανοίγουν από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.
  5. Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Την ημέρα των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.
  6. Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και η αποστολή SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.
  7. Για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.
  8. Σε ισχύ παραμένει η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Πηγή: virus.com.gr/