8 λεπτά ανάγνωσης
Πρώτη εργάσιμη μέρα με lockdown - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Έπειτα από το πρώτο «δοκιμαστικό» διήμερο, κατά το οποίο «έπεσαν» εκατοντάδες πρόστιμα σε όσους δεν τηρούσαν τα μέτρα, σήμερα οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο εντατικοί. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για εργάσιμη ημέρα, θα γίνονται μετακινήσεις και για τη μετάβαση των μαθητών των δημοτικών και νηπιαγωγείων στα σχολεία, ενώ εκείνοι των γυμνασίων και των λυκείων από σήμερα μπαίνουν ξανά σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στα σενάρια για τη διάρκεια του lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν τηρηθούν από όλους τα μέτρα, τότε οι τρεις εβδομάδες θα επαρκούν.

«Εάν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε σταδιακά πιο γρήγορα σχολεία ή λιανεμπόριο, για παράδειγμα, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν και τα sms. Αν δεν μπορέσουμε τότε μπορεί να είναι μεγαλύτερο το διάστημα που θα χρειαστεί για κάποιες δραστηριότητες να έχουμε τα sms», συμπλήρωσε.

 «Η πολιτική ''ακορντεόν'' θα εξαρτάται πάντα από τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και το πόσο βαρύ είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα», πρόσθεσε και σημείωσε ότι ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων εξαρτάται από την πρόοδο στα εμβόλια και τη φαρμακευτική αγωγή. Κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα συνέχισε λέγοντας: «Άρα τέλος του έτους, αρχές του επόμενου θα υπάρξουν τα πρώτα εμβόλια και για τη χώρα μας. Η φαρμακευτική αγωγή που έχει φανεί και στην Αμερική και στην Ευρώπη ότι είναι η καλύτερη και η πιο αποτελεσματική στα πρώιμα στάδια του ιού, υπάρχει διαθέσιμη και στη χώρα μας. Άρα ο συνδυασμός αυτών των δύο, μπορεί να φέρει έναν ορατό ορίζοντα. Και σε αυτό θα στηριχθεί η στρατηγική μας».

Οι μετακινήσεις των εργαζομένων

Βεβαίωση θα πρέπει να διαθέτουν όσοι μετακινούνται για να πάνε στη δουλειά τους. Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους- μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, υπάρχουν δύο εναλλακτικές:

Χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ή

Βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/

Οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες για τη μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο οι βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας που εκδίδονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Οι βεβαιώσεις άδειας κυκλοφορίας από το ΕΡΓΑΝΗ καλύπτουν και τις μετακινήσεις εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας για λόγους εργασίας.

Πώς γίνονται οι υπόλοιπες μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις πλην εκείνων για λόγους εργασίας γίνονται με SMS στο 13033, ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ'εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση, μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία)- SMS με τον κωδικό 1.

 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους- SMS με τον κωδικό 2.

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή- SMS με τον κωδικό 3.

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα- SMS με τον κωδικό 4.

Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις- SMS με τον κωδικό 5.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά 2 άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης απόστασης 1,5 μέτρου, μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων εντός του δήμου κατοικίας- SMS με τον κωδικό 6.

Ειδικότερα κατά τις νυχτερινές ώρες (21:00-05:00), δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση, εκτός για λόγους εργασίας, έκτακτης ανάγκης υγείας, σωματικής άθλησης κοντά στην οικία και κίνηση με κατοικίδιο επίσης σε κοντινή απόσταση από την οικία.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων με εξαίρεση για: λόγους υγείας, επαγγελματικούς λόγους, επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών.

Η λειτουργία του Δημοσίου

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Δημοσίου, η τηλεργασία είναι υποχρεωτική σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, ενώ η προσέλευση των υπαλλήλων γίνεται σε τρεις βάρδιες.

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία. Στις υπηρεσίες που απαιτείται φυσική παρουσία των υπαλλήλων η προσέλευση θα γίνεται σε τρεις βάρδιες (07.00 - 15:00, 08:00 - 16:00, 09.00 - 17:00) και θα ισχύουν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

Τι παραμένει ανοιχτό

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του lockdown επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα. Επίσης, συνεχίζουν να λειτουργούν:

 • Καταστήματα τροφίμων σούπερ μάρκετ
 • φούρνοι
 • κρεοπωλεία
 • ιχθυοπωλεία
 • Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
 • Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρολογικού και τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον, καθώς και οι υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής ή αντικατάστασης κινητών συσκευών. Επιτρέπονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον.
 • Καθαριστήρια
 • περίπτερα
 • φαρμακεία
 • πρατήρια καυσίμων
 • συνεργεία αυτοκινήτων
 • υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικών υπηρεσιών pet shops.
 • Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
 • Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των εμπόρων παραγωγών σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων


Πηγή: www.lifo.gr