Με εξαντλητικούς ρυθμούς γιατροί, υγειονομικό προσωπικό και επιστήμονες, δίνουν τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις λαμβάνουν πάσης φύσεως μέτρα.
Περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, στο εξής καλούνται ή εξαναγκάζονται από τους ηγέτες τους να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο από τη βάση δεδομένων του.
Περίπου 350.000 Ευρωπαίοι πολίτες επαναπατρίστηκαν από την αρχή της κρίσης. 250.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Η εναέρια επιβατική κίνηση, που έχει πληγεί από την πανδημία της νόσου Covid-19, κατέγραψε πτώση 14,1% παγκοσμίως τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).
Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν το 1.000.000, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό συνεχίζει να καλπάζει στην Ιταλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Στην Ευρώπη, η Ισπανία κρατάει το θλιβερό ρεκόρ των ημερήσιων θανάτων, αλλά διαφαίνεται φως στο τούνελ, γιατί μειώνεται σταδιακά ο μέσος όρος αύξησης των κρουσμάτων. Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τότε που ξέσπασε η επιδημία βρίσκεται η Ισπανία καθώς 950 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Αν και τα κρούσματα ξεπέρασαν συνολικά τις 110.000, ο ρυθμός αύξησής τους σημειώνει κάμψη εδώ και εφτά ημέρες γεννώντας ελπίδες ότι η επιδημία έχει πλέον φτάσει στην κορύφωσή της και επίκειται αποκλιμάκωση. Αισιοδοξία προκαλούν και οι περιπτώσεις ασθενών που καταφέρνουν να αναρρώσουν από τη νόσο.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας παραμένει ωστόσο δραματική με γιατρούς και νοσηλευτές ν’ απευθύνουν έκκληση για την προστασία τους.
Όπως δήλωσε ο νοσηλευτής Χέσους Γκαρσία Ράμος: «Έχουμε εργαζόμενους στο χώρο της υγείας με συμπτώματα που είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Κάποιος κάνει λάθος./Εάν συνεχίσουμε έτσι, δε θα υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες να φροντίσουν τους ασθενείς μας».
Οι αρχές της χώρας μετατρέπουν ακόμη και βιβλιοθήκες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τα εργαστήρια αυξάνουν τον αριθμό των τεστ καθώς όλοι παραδέχονται πλέον ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος όπως στην αρχή της κρίσης.
Στο Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας μια ειδική ομάδα γιατρών επισκέπτεται και φροντίζει ασθενείς στο σπίτι προκειμένου να διευκολύνει τα νοσοκομεία που λυγίζουν υπό το βάρος των κρίσιμων περιστατικών. Αν και ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων στη χώρα δείχνει επίσης σημάδια κάμψης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επέκτεινε την ισχύ των μέτρων καραντίνας μέχρι τις 13 Απριλίου ξεκαθαρίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για χαλάρωση των περιορισμών.
«Κατανοούμε ότι σας ζητούμε ακόμη περισσότερη προσπάθεια και θυσίες αλλά πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Αν σταματούσαμε να τηρούμε τους κανόνες, αν αποφασίζαμε να χαλαρώσουμε αυτά τα μέτρα, όλες οι θυσίες μέχρι τώρα θα ήταν μάταιες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Στην Παβία ξεκίνησε πειραματική φάση για τη θεραπεία των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση με το πλάσμα των ιαθέντων.
Η Ιταλίδα υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, Τερέζα Μπελανόβα αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχθεί άμεσα ο αγροτικός τομέας, και με την βοήθεια όσων Ιταλών λάβουν επίδομα ανεργίας.
Στην χώρα τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα διότι πολλοί μετανάστες οι οποίοι εργάζονταν στα χωράφια, με το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, επέστρεψαν στην πατρίδα τους, όπως τονίζουν τα μέσα ενημέρωσης.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλοι οι πολίτες που θα πάρουν οικονομικό βοήθημα, να συμβάλουν στην συγκομιδή, διότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης», είπε η Μπελανόβα.
Το κρεματόριο του Μιλάνου έκλεισε μην μπορώντας να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί.
Σε άρθρο της στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απολογείται για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδειξε εξ’ αρχής τη δέουσα αλληλεγγύη στην Ιταλία, καθώς κάθε κράτος μέλος επικεντρώθηκε στο εσωτερικό του πρόβλημα και προανήγγειλε οικονομική στήριξη για τις πλέον πληττόμενες χώρες.
Όπως αναφέρει: «Σήμερα η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση στο πλευρό της Ιταλίας. Δυστυχώς αυτό δεν ίσχυε πάντα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, ξεκινώντας από την Ιταλία, ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις μισθών εκείνων που δουλεύουν με μειωμένο ωράριο».
Η Γαλλία, που μέτρησε 509 θανάτους σε ένα 24ωρο, συνεχίζει τη μεταφορά ασθενών από τις ανατολικές περιφέρειες προς άλλες περιοχές με κάθε μέσο. Από αεροπλάνα και ελικόπτερα μέχρι και τρένα υψηλής ταχύτητας όπου τα βαγόνια μερατρέπονται σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ. Στο ίδιο πνεύμα με τον Ιταλό ομόλογό του ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δηλώνει ότι τα μέτρα καραντίνας δε θα αρθούν προσεχώς και ότι η χαλάρωση θα είναι σταδιακή.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, τονίζει: «Είναι πολύ πιθανό, και λέω πολύ πιθανό για να είμαι ακριβής, ότι δεν οδεύουμε προς μια άρση των περιορισμών γενική και ολοκληρωτική, η οποία θα γινόταν μεμιάς, παντού για όλους».
Με ενσωματωμένη την καταμέτρηση των θανάτων σε γηροκομεία, τα θύματα στη Γαλλία ξεπερνούν τα 5.300.
Στην Αυστρία ουσία που ανακαλύφθηκε στη Βιέννη και φέρεται να καταπολεμά τον κοροναϊό θα δοκιμαστεί σε 200 βαριά νοσούντες.
Η Ιρλανδία πρέπει να μειώσει το ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων στο 5% , δηλώνει ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.
Η χώρα κατέγραψε 402 νέα κρούσματα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 3.849 με 98 θανάτους και 109 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η Πορτογαλία κλείνει όλα τα αεροδρόμιά της για τις εμπορικές πτήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα.
Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα μετά το θάνατο 563 ανθρώπων σε ένα 24ωρο.
«Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια θλιβερή, θλιβερή ημέρα, 563 θάνατοι σε μία ημέρα. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και όλους τους φίλους τους», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Τζόνσον δέχεται έντονες επικρίσεις και για την αρχική καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και για το μικρό αριθμό εξετάσεων εντοπισμού των φορέων σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Γερμανία.
«Είναι πολύ λυπηρό. Σε ποια χώρα ζούμε; Βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε: «Ναι, αυτό θα συνεχιστεί, αυτό θα συνεχιστεί». Σας παρακαλώ κοιτάξτε τη Γερμανία», δήλωσε ο γιατρός Ολουγουατίν Αντεγιεμί.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο Τζόνσον υποσχέθηκε μαζική αύξηση των τεστ το επόμενο διάστημα.
Τη διαγραφή του χρέους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων λιρών, και τη διάθεση 300 εκατομμυρίων λιρών προς τα φαρμακεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως είπε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, η απόφαση διαγραφής του χρέους θα ενισχύσει το NHS ώστε να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και να αποκτήσει ισχυρότερες βάσεις για το μέλλον.
Στη Γερμανία περισσότεροι από 2.300 γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί.
Στη Σερβία 111 τα νέα κρούσματα κορονοϊού. Τρεις ασθενείς απεβίωσαν, 31 συνολικά οι νεκροί από τον κορονοϊό. Τηλεφωνική συνομιλία του Αλ. Βούτσιτς με Πούτιν και Μακρόν με θέμα την παροχή βοήθειας προς τη Σερβία.
Στη Ρωσία ο πρόεδρος Πούτιν παρατείνει την μη εργάσιμη περίοδο με καταβολή του μισθού, έως και τις 30 Απριλίου.
Μια γυναίκα πέθανε το τελευταίο 24ωρο λόγω του κορονοϊού στην Κύπρο, ενώ άλλα 36 κρούσματα βρέθηκαν θετικά στον COVID-19. Οι συνολικοί θάνατοι ανήλθαν σε 10, εκ των οποίων 8 είναι άνδρες και 2 γυναίκες.
Πηγή: ert.gr