1 λεπτά ανάγνωσης
Ξεκινά η χορήγηση μονοκλωνικών | Όλη η διαδικασία

Τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν την έναρξη της χορήγησης των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα. Η αίτηση για τη χορήγηση τους θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, θα αξιολογείται από 5μελή επιτροπή και η θεραπεία θα χορηγείται από 10 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τα Νοσοκομεία:

 1. Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία»,
 2. Γ.Ν. Σισμανόγλειο,
 3. ΑΧΕΠΑ,
 4. Γ.Ν. Παπαγεωργίου,
 5. Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης,
 6. Π.Γ.Ν. Λάρισας,
 7. Γ.Ν. Λαμίας,
 8. Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων,
 9. Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου,
 10. Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

 • Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
 • Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
 • Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την 5μελή επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Στην επιτροπή έχουν οριστεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στ. Λουκιδης, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Αν. Κοτανιδου, ο Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ. Λευτέρης Θηραίος, ο λοιμωξιολόγος κ. Αθ. Σκουτέλης και η επ. καθηγήτρια λοιμωξιολογίας κ. Αν. Αντωνιάδου

Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. 

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. 

Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Πηγή: virus.com.gr