1 λεπτά ανάγνωσης
Μ. Θεοδωρίδου: Οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τον εμβολιασμό

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, όσον αφορά τις δύο μεταλλάξεις, που έχουν εμφανιστεί σε Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Αφρική. Διαβεβαίωσε ότι οι μεταλλάξεις αυτές δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα των δύο εμβολίων, που έχουμε διαθέσιμα σήμερα.

Η καθηγήτρια επεσήμανε ωστόσο ότι οι μεταλλάξεις είναι υπό παρακολούθηση και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει πιστά το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των δόσεων, σε αντίθεση με άλλες χώρες, που λόγω έλλειψης εμβολίων, μελετούν να επιμηκύνουν το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων.

Επιπλέον, η κα Θεοδωρίδου χαρακτήρισε συγκινητική την προσέλευση των υπερηλίκων στα εμβολιαστικά κέντρα και σημείωσε ότι ανταπόκριση των υπερηλίκων στο εμβόλιο είναι συχνά καλύτερη από ότι των νεότερων. Ανέφερε ακόμη σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Τόνισε, δε, ότι η πλήρης προστασία από τον εμβολιασμό επέρχεται μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση. Γι’ αυτό, μετά την πρώτη δόση χρειάζεται πλήρης εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Σημειώνεται ότι σήμερα είχαμε την εμφάνιση κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας, ενώ τα άτομα είχαν λάβει την πρώτη δόση πριν από μερικές ημέρες.

Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, τόνισε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις των δόσεων και πως το σύστημα είναι σε θέση να αυξήσει τη δυναμικότητα του. Σημειώνεται ότι ήδη το τελευταίο 24ωρο έγιναν περίπου 20.000 εμβολιασμοί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί ποιο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι και δήλωσε πως μέχρι τότε θα έχουμε εμβολιάσει την πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Όσον αφορά τις δόσεις των εμβολίων, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι σήμερα η χώρα μας παρέλαβε 100.000 δόσεις από τη Pfizer και αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα έχουμε λάβει 1.415.000 δόσεις μέχρι τέλη Μαρτίου. Άλλες περίπου 240.000 δόσεις θα παραλάβουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου από τη Moderna. Οι δόσεις των Pfizer και Moderna επαρκούν για τον εμβολιασμό 827.500 ατόμων.

Σήμερα, υπήρξε επικοινωνία με την AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να έχει εγκριθεί μέσα στις επόμενες μία-δύο εβδομάδες. Η εταιρεία ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι θα είναι σε θέση να παραδώσει 410.000 δόσεις το Φεβρουάριο και 430.000 το Μάρτιο. Δηλαδή, θα είναι εφικτό να εμβολιαστούν άλλα 420.000 άτομα. Συνολικά, δηλαδή, για το πρώτο τρίμηνο του 2021, η χώρα μας θα μπορεί να εμβολιάσει περίπου 1,267 εκατ. άτομα, ήτοι περίπου το 12,5% του πληθυσμού.

Πηγή: virus.com.gr