Το απόθεμα δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα να εμβολιαστούν άτομα 30-39 ετών από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού θα ανοίξει τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, ενώ ακολούθως θα ανοίξει για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 ετών και 45-49 ετών.
Όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, το πρόγραμμα εμβολιασμών επιταχύνει ώστε το Μάιο να γίνουν 2,5 εκατ. δόσεις και άλλες 4 εκατ. τον Ιούνιο. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται μέχρι τις 10.00 το βράδυ, τόσο Σάββατο όσο και Κυριακή και σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, εργαστήρια και κλινικές, με βάση τις προδιαγραφές, που ισχύουν στα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα.
Για μία ακόμη φορά, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα να προσέλθουν για εμβολιασμό, λέγοντας ότι ο όποιος κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απειροελάχιστος μπροστά στην προστασία, που προσφέρει έναντι της βαριάς νόσησης και θανάτου από covid-19. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα μέχρι σήμερα δεδομένα:
- Στα άτομα άνω των 85, έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 61%.
- Στα άτομα 80-84 ετών έχει εμβολιαστεί το 61% και το 66% έχει εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.
- Στα άτομα 75-79 ετών, έχει λάβει μία δόση το 68% και το 77% έχει εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.
- Στα άτομα 70-74 έχει λάβει μία δόση το 50% και αναμένεται να εμβολιαστεί το 70,57%
- Στα άτομα 65-69 ετώ, έχει κάνει μία δόση το 27% και αναμένεται να λάβει μια δόση το 68,6%
- Στα άτομα 60-64 ετών, το 51% έχει λάβει μία δόση και το 60% έχει λάβει μία δόση ή έχει κλείσει ραντεβού.
Σήμερα, άνοιξε η πλατφόρμα για άτομα 55-59 ετών και για τους εκπαιδευτούς και ήδη έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού.
Σήμερα, αναμένεται να γίνουν μέχρι το τέλος της ημέρας πάνω από 50.000 εμβολιασμοί. Συνολικά έχουν γίνει 2.645.000 εμβολιασμοί, 1.870.000 συμπολίτες μας με μία δόση και 775.000 με δύο δόσεις, ενώ θυμίζουμε ότι το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 50-54 ετών.
Οι εισηγήσεις των ειδικών
Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε τις εισηγήσεις της Επιτροπής των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα:
- Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
- Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
- Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
- Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
- Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00
- Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα,κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
- Δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).
- Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.
- Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.
Πηγή: virus.com.gr