3 λεπτά ανάγνωσης
Μελέτη του ΑΠΘ : Αυξημένο το άγχος εγκύων στη καραντίνα

Στο «κόκκινο» βρέθηκε το άγχος μεγάλου μέρους των εγκύων κατά την πρώτη εβδομάδα του lockdown, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ. Ιδιαίτερη αγωνία είχαν οι εγκυμονούσες που βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, όπως διαπιστώνεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychiatry and Clinical Neuroscience».

Ειδικότερα, στην έρευνα καταγράφεται ότι σχεδόν μια στις έξι εγκύους εμφάνισε καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ εντοπίστηκε σημαντική συσχέτιση του άγχους με την καταθλιπτική συμπτωματολογία.

Άνοδο των επιπέδων άγχους τους κατά την πρώτη εβδομάδα του lockdown εντοπίστηκε σε περισσότερες από τις μισές εκ των εγκύων που έλαβαν μέρος στην έρευνα «Η επίδραση της γενικευμένης καραντίνας (total lockdown) στην ψυχική υγεία των εγκύων στην Ελλάδα».

Οι 269 συμμετέχουσες είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και έλαβαν μέρος κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της καραντίνας, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Κατά τα πορίσματα της μελέτης, επηρεάστηκαν κυρίως οι έγκυες που διένυαν το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα του άγχους, μετά την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας μειώθηκαν και οι ερευνητές το αποδίδουν στην καθημερινή ενημέρωση που αναφερόταν στην διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας.

Αναλυτικά, σχεδόν μια στις έξι εγκύους είχε καταθλιπτικά συμπτώματα και εντοπίστηκε σημαντική συσχέτιση του άγχους με την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Επίσης, σχεδόν μια στις 8 εγκύους δήλωσε ότι εξακολουθούσε να καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εντοπίστηκε ότι το κάπνισμα συνδέεται με την καταθλιπτική συμπτωματολογία.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με στοιχεία από τη χώρα μας σχετικά με την επίδραση των περιοριστικών μέτρων στην ψυχική υγεία των εγκύων γυναικών κατά τη διάρκεια της γενικευμένης καραντίνας (total lockdown) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχίατρος -αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Γεώργιος Παπαζήσης.

Άξιο λόγου είναι ότι η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο επιδημιολογικής μελέτης με αντικείμενο τις ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια από τη Γ’ Μαιευτική -Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ- Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η ομάδα των ερευνητών από τους μαιευτήρες αποτελείται από τους κ.κ.: Θεμιστοκλή Δαγκλή (επίκουρο καθηγητή), Ιωάννη Τσακιρίδη (διδάκτορα), Απόστολο Μαμόπουλο (καθηγητή), Απόστολο Αθανασιάδη ( καθηγητή και διευθυντή της Γ΄Μαιευτικής -Γυναικολογικής Κλινικής)καθώς και τον ψυχίατρο Γεώργιο Παπαζήση (αναπληρωτή καθηγητή).

Πηγή: https://virus.com.gr/