Κορονοϊός: Τεστ από σήμερα και στα Κέντρα Υγείας – Όλα τα νέα μέτρα στην Αττική


5 λεπτά ανάγνωσης

Δεκάδες Κέντρα Υγείας ξεκινούν από σήμερα να δέχονται ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού, αφού αλλάζει το ωράριο λειτουργίας τους προκειμένου να συμβάλουν στην επιδημία στη χώρα μας.

Στα Κέντρα Υγείας που μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού θα πραγματοποιείται τόσο κλινική εξέταση, όσο και τεστ για τον covid-19. Ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν το υπάρχον προσωπικό θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, δεδομένων των τραγικών ελλείψεων που καταγράφοντα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Δεν είναι τυχαίο ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) μιλούν για τεράστια κενά στην στελέχωση της ΠΦΥ.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωστοποίησε ότι ενεργοποιούνται από σήμερα τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν και περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid αλλά και για να σπεύδουν οι ασθενείς με συμπτώματα ώστε να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία. 

Τα Κέντρα Υγείας 

Ειδικότερα 103 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από σήμερα Δευτέρα για την επιδημία, ενώ άλλα 58 Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου. Τα Κέντρα Υγείας αυτά θα λειτουργούν είτε σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ειδικά για την Αττική, από σήμερα θα ξεκινήσουν 14 Κέντρα Υγείας, 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ Αθήνας) και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ- Πειραιώς και Νήσων). Όσοι πολίτες έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από κορονοϊό, θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού.

Η διαδικασία προβλέπει πως θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο Covid, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται ημερησίως περίπου 10.000 τεστ τόσο από τον δημόσιο τομέα όσο και από τον ιδιωτικό όπου όμως οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1000. Με τη συνδρομή των Κέντρων Υγείας αναμένεται να αυξηθούν κατά 500 την ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Νέα μέτρα 

Στο μεταξύ όμως η σημερινή μέρα θεωρείται κομβική για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα μας καθώς ενεργοποιείται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να δουν τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή τους για τον κορονοϊό.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερα στάδια ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής, ενώ καθημερινά θα εξετάζονται 17 κριτήρια προκειμένου η κάθε περιφέρεια να έχει τα δικά της μέτρα. Η Αττική είναι στο επίπεδο 3 και άρα στην εστίαση θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα ανά τραπέζι. 

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Από σήμερα πάντως η εστίαση θα λειτουργεί στο 50% της πληρότητάς της, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορονοϊού.

Επίσης, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ενώ θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Η Αττική 

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από σήμερα θα ισχύουν τα εξής μέτρα: 

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό. 
  • Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ τίθεται ανώτατο όριο ανά τραπέζι τα 4 άτομα. 
  • Όπου είναι εφικτό, προβλέπεται τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 
  • Τίθεται ανώτατο όριο συναθροίσεων 9 ατόμων, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. 
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέσα στα Μέσα Μεταφοράς όσο και στη στάση, ενώ ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων είναι 2 άτομα στο ταξί και 4 στο αυτοκίνητο.

Πηγή: www.ethnos.gr