4 λεπτά ανάγνωσης
Κορονοϊός : Διάγγελμα Μητσοτάκη – Δυο νέα μέτρα περιορισμού του ιού

Την καθολική χρήση μάσκας παντού και τον περιορισμό της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμά του για τις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 3 και 4 επικινδυνότητας στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.

Στις περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινο συναγερμό από το Σάββατο 24  Οκτωβρίου στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Εξαίρεση θα υπάρξει για όσους εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση των μετακινήσεων και των βραδινών συναθροίσεων, που ευνοούν την μετάδοση του ιού.

Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων θα ενισχυθούν και «οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Και, ασφαλώς, η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια  φορά ότι δεν αποτελεί επιλογή του ένα γενικό «lockdown», γι’ αυτό και  λαμβάνονται «πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά» μέτρα.

Αποσαφηνίζοντας την στρατηγική  των μέτρων σημείωσε ότι «στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί».

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων και με δεδομένο ότι το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται πιθανότατα οφείλεται και  στην αύξηση του αριθμού των τεστ που διεξάγονται. Ως παράδειγμα ανέφερε ο ίδιος, την χθεσινή ημέρα κατά την οποία διεξήχθησαν περισσότερα από 24.000 σε ολόκληρη την επικράτεια.

Καθησυχαστικός ήταν ως προς την διαχείριση της πανδημίας «τα στοιχεία δείχνουν ότι και στη νέα αυτή υγειονομική κρίση η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστέκεται καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, έχουμε πιο πολλές γνώσεις για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Διαθέτουμε καινοτόμα συστήματα εντοπισμού και ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Διαθέτουμε μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας».

Προειδοποιώντας ότι «οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι», ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε προσοχή στους πολίτες στην εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων και απευθυνόμενος στις νεότερες γενιές ζήτησε να προστατεύσουν τις οικογένειές τους από την ακούσια μετάδοση του ιού.

Σε επίπεδο  οικονομίας ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι  θα στηριχθούν οι  επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση.

Τέλος, αισιόδοξος δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι στις αρχές του 2021 θα έχει αναπτυχθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, βάζοντας τέλος σε αυτή την δοκιμασία.

Πηγή: virus.com.gr