1 λεπτά ανάγνωσης
Κορονοϊός: Αλλαγές στα μέτρα | Τι θα ισχύει από τις 12 Ιουνίου

Από το ερχόμενο Σάββατο 12 Ιουνίου, επανέρχεται η μουσική σε μπαρ και εστιατόρια μόνο στους εξωτερικούς χώρους και μόνο για καθήμενους πελάτες. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και αν η παράβαση επαναληφθεί τότε θα αναστέλλεται η λειτουργία του καταστήματος για 15 ημέρες.Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Τα νέα μέτρα έχουν ως εξής:

  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 1.30 τα ξημερώματα, έναντι 12.30 που ισχύει σήμερα.
  • Το μέτρο θα καταργηθεί την 1η Ιουλίου.
  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε στοές.
  • Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα εργαστήρια και η πρακτική για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές ΑΕΙ.
  • Τα πανηγύρια θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο όταν στην οικεία Περιφέρεια το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φθάσει το 50%.
  • Αυξάνονται τα ποσοστά από 50% σε 75% της πληρότητας σε υπαίθριους χώρους θεάματος και συναυλιών. Και φυσικά μάσκα σε όλους.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξήγγειλε πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που θα αφορά τη διαχείριση του στρες των υγειονομικών του ΕΣΥ, που έχουν πάθει επαγγελματική εξουθένωση (burnout syndrome). 

Όπως είπε, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι εντατικολόγοι και οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας.

Ακόμη, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι «ανοίγουν» 420.300 νέα ραντεβού με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson. 

Πιο αναλυτικά, 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna.

Τέλος, εξήγγειλε ότι στα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών, ενώ το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. 

Πηγή: virus.com.gr