1 λεπτά ανάγνωσης
Η πλατφόρμα εμβολιασμού παιδιών 5-11 ετών ανοίγει στις 10 Δεκεμβρίου

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμού για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Τα εμβόλια για παιδιά (με μισή δόση) θα παραληφθούν στις 13 Δεκεμβρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 του μηνός.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί στα παιδιά θα γίνουν σε πρωτοβάθμιες δομές και νοσοκομεία 75 περιοχών. Στην Αττική θα μπορούν να γίνουν στα νοσοκομεία Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Αγία Σοφία και Πεντέλης, καθώς και στα κέντρα υγείας Πειραιά και Περιστερίου.

Ακόμη, είπε ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών, έχουν κλειστεί περίπου 70.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ μέχρι πρότινος ο αντίστοιχος αριθμός ήταν το ένα τρίτο (24.000 ραντεβού).Όσον αφορά την τρίτη, αναμνηστική δόση, μετά την ανακοίνωση ότι αυτή μπορεί να γίνει 3 και όχι 6 μήνες μετά τη δεύτερη, έχουν κλειστεί 650.000 ραντεβού από την Παρασκευή. Το σύνολο των δικαιούχων είναι 5.730.960 (85,7% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών) και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί  1.710.000 άτομα (ποσοστό 30%) και άλλα 1.290.000 (22,4%) έχουν κλείσει ραντεβού.

Η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, όταν ρωτήθηκε ποιοι είναι οι λόγοι που αποφασίστηκε η τρίτη δόση να μπορεί να γίνει στους 3 μήνες, ξεκαθάρισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον επέβαλαν τις αποφάσεις. Επικαλέστηκε μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που έδειξε ότι η τρίτη δόση μπορεί να γίνει στους 3 μήνες και ήδη οι αρχές έχουν γνωμοδοτήσει η αναμνηστική δόση να γίνει τόσο νωρίς.

Όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον, η καθηγήτρια σημείωσε ότι απαιτούνται μελέτες σε πραγματικές συνθήκες για να δούμε αν η παραλλαγή αποφεύγει τους εμβολιασμούς. Ωστόσο, εκτίμησε και η ίδια – όπως και άλλοι επιφανείς επιστήμονες διεθνώς – ότι είναι απίθανο η παραλλαγή να ακυρώνει τον εμβολιασμό. Και συνέστησε στους πολίτες να κάνουν την αναμνηστική δόση το ταχύτερο δυνατόν.