3 λεπτά ανάγνωσης
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος είναι μία αφορμή για να στοχαστούμε τα επόμενα αποφασιστικά βήματα για την οριστική αντιμετώπιση αυτής της εξέχουσας απειλής για την υγεία.

Παρά τη σταθερή μείωση των ενεργών καπνιστών στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία και την πρόσφατη καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, το τσιγάρο εξακολουθεί να «καίει» την υγεία πολλών συμπολιτών μας. Ο επιπολασμός του ανέρχεται στο 28% του ενήλικου πληθυσμού και το 17% είναι συστηματικοί καπνιστές, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Ως αποτέλεσμα, οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζονται σε 20.000 ετησίως. Η ίδια αιτία προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας, με κόστος για το Ε.Σ.Υ. που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο.

Ένα ενθαρρυντικό δεδομένο αφορά στη σαφή τάση μείωσης των καπνιστών στους ανήλικους, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία και την αναγκαιότητα των δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης του κοινού για ζητήματα ατομικής και δημόσιας υγείας, με όρους συνέχειας και συνέπειας.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και οι 45 σύλλογοι-μέλη της δηλώνουν παρόντες στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του καπνίσματος και των επιβλαβών συνεπειών του στους παρακάτω άξονες:

  • Αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν νομοθετηθεί (απαγορεύσεις καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, πώλησης σε ανήλικους, διαφήμισης κ.λπ.).
  • Ενίσχυση των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες με ποιοτικές και φιλικές υπηρεσίες και διάδοση των υπηρεσιών τους στο ευρύ κοινό.
  • Προαγωγή των προγραμμάτων μείωσης βλάβης βάσει της επιστημονικής τεκμηρίωσης, με σκοπό τη λήψη νικοτίνης από εναλλακτικές λιγότερο επιβλαβείς πηγές, για όσους δεν επιθυμούν ή αδυνατούν να διακόψουν το συμβατικό τσιγάρο.
  • Ενίσχυση των εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με παράλληλη στόχευση στα άτομα νεαρής ηλικίας.

Ο στόχος που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μείωση του καπνίσματος κατά 30% μέχρι το 2025, εμπνέει και την εθνική στρατηγική μας. Για την επίτευξή του, απαιτείται η συνεργασία και η εργασία όλων μας: Προσήλωση στη στρατηγική και στην εφαρμογή της νομοθεσίας από το κράτος και ατομική ευθύνη, γνώση και υπευθυνότητα από την πλευρά του κάθε πολίτη.