1 λεπτά ανάγνωσης
Εντός Μαρτίου ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων

Σε «τροχιά» εμβολιασμού αναμένεται να μπουν οι ευπαθείς ομάδες το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα συντονισμού, Θανάση Κοντογεώργη.Στις αρχές Απριλίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί των πολιτών που βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69 ετών, όπως αποσαφήνισε ο  κ. Κοντογεώργης, υπεύθυνος για το τομέα Εσωτερικών-Οικονομικών-Αναπτυξιακών Πολιτικών σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του  κ. Κοντογεώργη στις μολύνσεις  μετά τον εμβολιασμό: Μέχρι τώρα στην Ελλάδα έχει καταγραφεί  πως από τους 350.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έχουν κολλήσει τον ίο περίπου 250 άτομα, χωρίς να έχουν χρειαστεί νοσηλεία.Συνολικά, o γενικός γραμματέας Συντονισμού εκτιμά ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα  έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στους πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Εμβολιασμός ευπαθών ομάδων

Ο κ. Κοτνογεώργης υπολόγισε ότι τον προσεχή  μήνα, Απρίλιο θα διενεργηθεί αντίστοιχος αριθμός εμβολιασμών με εκείνων που  έγιναν όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τις επόμενες μέρες θα δωθούν διευκρινίσεις για το πώς θα πιστοποιούνται τα άτομα με σοβαρές ασθένειες που θα ακολουθήσουν στη σειρά των εμβολιασμών. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα μέσω της άυλης συνταγογράφησης και τον ΗΔΙΚΑ. Ωστόσο, θα ανακοινωθεί πώς θα μπορεί κάποιος να μπει στη λίστα αν δεν έχει εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Ο  εμβολιασμός θα αφορά άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας:

  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.
  • Ασθενείς με κυστική ίνωση.
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
  • Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν ηλικιακές ομάδες 70-74 ετών και άτομα 65-69 ετών, τα οποία θα λάβουν τα εμβόλια Pfizer και Moderna, ενώ τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.Ταυτόχρονα, θα «τρέξει» ο εμβολιασμός των ατόμων 18-59 ετών με νοσήματα που τους εντάσσουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτης, χρόνια ηπατική ή νεφρική νόσο κτλ). Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο.

Πηγή: skai.gr