5 λεπτά ανάγνωσης
Εκδήλωση ΙΣΑ για ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Στη σωστή προετοιμασία των εκπαιδευτικών εν όψει της νέας ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς λόγω COVID-19 συνέβαλε η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση την οποία  διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων και την παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και γιατροί.

Κατά την εκδήλωση επισημάνθηκε ότι είναι απόλυτα ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν δείξει ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διασπορά του SARS-COV-2 και στην εξέλιξη της επιδημίας.

Σύμφωνα με μελέτες, η συμμετοχή των ανηλίκων κάτω των 18 ετών στην πανδημία είναι μόλις 5% διεθνώς και στην Ελλάδα περίπου 6%. Όμως είναι απαραίτητη η σχολαστική εφαρμογή, δέσμης μέτρων ατομικής προστασίας.

Ο ΙΣΑ θα σταθεί αρωγός στην ευαισθητοποίηση των μαθητών, και των οικογενειών τους και στην ενημέρωση του εκπαιδευτικού κόσμου διαβεβαίωσε στον του χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης

«Η ευθύνη μας ως επιστημονική κοινότητα είναι μεγάλη απέναντι, όχι μόνο στην υγεία του παιδικού και μαθητικού πληθυσμού, αλλά κυρίως απέναντι στις ανησυχίες των γονιών και των εκπαιδευτικών για το ενδεχόμενο μίας ατυχής έκβασης στη διασπορά της επιδημίας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Τα στοιχεία από τους διεθνείς οργανισμούς καταδεικνύουν ότι η διασπορά του κοροναϊού μεταξύ των μαθητών είναι μέχρι σήμερα χαμηλή, με βάση τουλάχιστον την εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης.

Προτεραιότητα είναι ψυχική υγεία των παιδιών σημείωσε ότι η Ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Κ. Κανελλακοπούλου, προσθέτοντας ότι «Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, ότι σε χώρες που επαναλειτούργησαν τα σχολεία οι επιδημίες εντός αυτών είναι ελάχιστες ωστόσο υπαρκτές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα παιδιά δεν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διασπορά της νόσου».

Ιδιαίτερη μέριμνα ζήτησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου  στα μέτρα υγιεινής, τονίζοντας ότι «ιδιαίτερη σημασία έχει να κατανοήσουμε ότι η εφαρμογή δέσμης μέτρων ατομικής προστασίας που περιλαμβάνει την υγιεινή των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή, τη καθολική και ορθή χρήση της μάσκας αλλά και τη τήρηση των αποστάσεων είναι απαραίτητη. Πέρα από την ατομική προστασία επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει η λειτουργία των σχολικών μονάδων σε σταθερές ομάδες παιδιών, οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Σημαντική πρόκληση για όλους αποτελεί η αντιμετώπιση παιδιών με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, κατά τη διάρκεια αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς».

Στη συνέχεια ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκος αναφέρθηκε στο ρόλο των γιατρών της Αθήνας και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Την εφαρμογή των μέτρων τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι ζήτησε ο Παιδίατρος – Εντατικολόγος Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ Α.Χατζής που παρουσίασε τις οδηγίες που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, για τα σχολεία:

Οι οδηγίες

Άνοιγμα σχολείων και μέτρα ατομικής προστασίας

  • Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών).
  • Τήρηση της αναπνευστικής υγιεινής.
  • Τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών.
  • Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές.

 Χρήση μάσκας

  • Με την καθολική χρήση της μάσκας στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικοι της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα.
  • Η ορθή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής για παιδιά άνω 2 ετών,
  • Συστηματική εκπαίδευση των παιδιών.
  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας.

Πηγή: www.virus.com.gr