1 λεπτά ανάγνωσης
Δύο χρόνια Γραμμή υποστήριξης χρόνιων ασθενών ΜΑΖΙ 111 32

Το 2019, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, έχοντας αντιληφθεί την ανάγκη των χρόνιων ασθενών αλλά και των πολιτών για υπεύθυνη πληροφόρηση σε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, ανέπτυξε και υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού και των χρόνιων ασθενών.Το πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία μιας ιστοσελίδας (mazi.greekpatient.gr) με περιεχόμενο που αφορούσε αποκλειστικά την πανδημία COVID-19, τα μέτρα πρόληψης, οδηγίες προς χρόνιους ασθενείς και ευπαθείς ομάδες και χρηστικές συμβουλές. 

Η ιστοσελίδα αυτή δημιούργησε μία σύγχρονη βάση δεδομένων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες, όπου κάθε χρόνιος ασθενής και χρήστης υπηρεσιών υγείας μπορεί με ευσύνοπτο και εύκολο τρόπο να βρει άμεσα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες διαχείρισης ζητημάτων που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία. Με αυτόν τον τρόπο όλες οι εξελίξεις και οι επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προωθούνται σε καθημερινή βάση στα κανάλια επικοινωνίας της πανελλήνιας συνομοσπονδίας ασθενών αλλά και των μελών της και οι πολίτες λαμβάνουν την υπεύθυνη ενημέρωση που είναι αναγκαία.

Η γραμμή είχε ως στόχο αναφοράς όλους τους χρόνιους ασθενείς, και παρείχε νομική συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη αλλά και παραπομπές στα κατάλληλα δίκτυα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στο φάρμακο, τις προνοιακές παροχές, τα έκτακτα μέτρα ειδικής άδειας από την εργασία, τις υγειονομικές συστάσεις του Ε.Ο.Δ.Υ. αλλά και την παραπομπή προς τους συλλόγους μέλη της Ένωσης για περαιτέρω κάθετη ενημέρωση σε ζητήματα της εκάστοτε θεραπευτικής τους κατηγορίας.

Η λειτουργία της Γραμμής, εν μέσω της πανδημίας, αποτέλεσε παρακαταθήκη και για την περίοδο μετά την αναχαίτισή της, ως βασικό μέσο παροχής πληροφοριών από την Ένωση προς τους χρόνιους ασθενείς και ένα εργαλείο έγκαιρης ανίχνευσης και κωδικοποίησης ζητημάτων που σχετίζονται με την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας και στο φάρμακο.

Η Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, αντλώντας τις απαραίτητες πληροφορίες από τους χρόνιους ασθενείς και τους πολίτες δημιούργησε έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με την πολιτεία, με σκοπό τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι χρόνιοι ασθενείς από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα.

Η πρωτοβουλία «Μαζί απέναντι στην πανδημία» επιβεβαίωσε στην πράξη το ρόλο της Ένωσης, ως τον συνεκτικό κρίκο μεταξυ Πολιτείας, επιστημονικής κοινότητας και κοινωνίας. Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις η εθνική συνομοσπονδία των χρόνιων ασθενών συνέβαλε στον περιορισμό των υγειονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας, με ταχύτητα, κοινωνική υπευθυνότητα και αίσθημα αλληλεγγύης.

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα για την έμπρακτη στήριξη τους στο έργο «Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών ΜΑΖΙ – 111 32».

Πατήστε ΕΔΩ το απολογιστικό βίντεο για τα δύο χρόνια της Γραμμής Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών ΜΑΖΙ 11132.