1 λεπτά ανάγνωσης
Από τη Πέμπτη η διάθεση self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η δωρεάν διάθεση self tests σε όλους τους μαθητές και στους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς θα αρχίσει από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου και όχι από αύριο Τετάρτη. Οι δικαιούχοι θα λάβουν πέντε self tests για να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Όλοι μαθητές, ανεξαρτήτως εμβολιασμού και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test με στόχο την αποφυγή της ενδοσχολικής μετάδοσης. Κατά την είσοδό τους στην σχολική μονάδα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού self test όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η διαδικασία προβλέπει για τα μέλη της σχολικής κοινότητας σε δημόσιες σχολικές μονάδες να καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr. Από εκεί μπορούν να εκδώσουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19. Για τις ιδιωτικές σχολικές μονάδες ισχύει η δήλωση στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr για την έκδοση της Σχολικής Κάρτας για COVID-19.

Κατά το υγειονομικό πρωτόκολλο, σε περίπτωση εντοπισμού θετικού στο τεστ για την COVID-19 μαθητή, ο φορέας τίθεται σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από το διάστημα αυτό εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και αφού έχει βγει αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Εφόσον ο εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός τότε ισχύει το προαναφερόμενο μέτρο. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Όταν υπάρχει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα:

• Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με δυο δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους δυο μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.

• Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με δυο δόσεις πάνω από έξι μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για πέντε ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

• Εάν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self tests τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.

• Οι ανεμβολίαστοι μαθητές παραμένουν σε απομόνωση για πέντε ημέρες και υποβάλλονται σε τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Πηγή: virus.com.gr