2 λεπτά ανάγνωσης
Αντίθετος ο ΠΟΥ για χορήγηση διαβατηρίων ανοσίας

Αντίθετος με τη χορήγηση διαβατηρίων ανοσίας εμφανίστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς εκτός από τους κινδύνους της επαναλοίμωξης και του εφησυχασμού, δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων.

Προειδοποίηση να μην δοθούν διαβατήρια ανοσίας ούτε πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας σε πρόσωπα που είχαν προσβληθεί και ενδεχομένως νόσησαν από τον κορονοϊό καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός.

Τόνισε ότι η πρακτική αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να θεωρήσουν πως μπορούν να αψηφούν τις οδηγίες.

Μέχρι σήμερα όπως σημειώνει ο Π.Ο.Υ καμία μελέτη δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η παρουσία αντισωμάτων παρέχει ανοσία σε επακόλουθη μόλυνση από τον ιό. Εργαστηριακές δοκιμές που ανιχνεύουν μάλιστα αντισώματα έναντι του COVID 19, χρειάζονται περαιτέρω επικύρωση ώστε να προσδιοριστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία τους. Για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον πέντε έρευνες για την εξέλιξη των πιο αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων.

Επιπλέον ανακριβείς ανοσοδιαγνωστικές εξετάσεις θα μπορούσαν να κατηγοριοποιήσουν λανθασμένα τους ανθρώπους χαρακτηρίζοντας ψευδώς άτομα που έχουν μολυνθεί ως αρνητικά ή τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί ως θετικά. Κατ αυτόν τον τρόπο και τα δύο αυτά σφάλματα καταλήγει ο Π.Ο.Υ θα έχουν σοβαρές συνέπειες και θα επηρεάσουν τις προσπάθειες ελέγχου.

Πηγή: ΕΡΤ