1 λεπτά ανάγνωσης
Αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης περιστατικών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία

Η διαχείριση των περιστατικών covid στα δημόσια νοσοκομεία τροποποιείται, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, προς τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων, αναφέρει αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων, για την περίοδο 2022-23.

Οι νέες οδηγίες αφορούν και τις ιδιωτικές κλινικές. Αναλυτικά, στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι όσοι έχουν θετικό τεστ στην Covid, αλλά δεν έχουν βαριά συμπτώματα, δεν  θα μεταφέρονται στο εξής σε κλινική Covid.  Ειδικότερα, εφόσον ο ασθενής είναι μεν θετικός στον SARS-CoV-2, αλλά δεν έχει κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα συμβατό με νόσο covid-19 ή έχει αλλά είναι εξαιρετικά ήπια και δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Ο εν λόγω ασθενής δεν θα νοσηλεύεται σε Κλινική covid, αλλά  θα παραμένει στην Κλινική του. Σημειώνεται ότι ο ασθενής θα νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης εντός της Κλινικής τον οποίο θα έχει ορίσει η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, κατά τις  οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τα δεδομένα αλλάζουν, εάν εντοπιστούν περισσότερα περιστατικά στην ίδια Κλινική, οπότε και θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη νοσηλεία των ασθενών στον θάλαμο απομόνωσης. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι δεν θα γίνεται νοσηλεία στον ίδιο θάλαμο ασθενών θετικών και αρνητικών για SARS-CoV-2.

Σε περίπτωση περιστατικού με ήπια λοίμωξη SARS-CoV-2, το οποίο  δεν έχει ανάγκη θεραπείας και νοσηλεύεται στον θάλαμο απομόνωσης της κλινικής τους, αλλά είναι ασθενής  υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο covid-19 τότε ο ιατρικό προσωπικό μπορεί να  χορηγήσει πρώιμη προληπτική θεραπεία σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες. Όμως, η θεραπεία θα χορηγηθεί εντός του θαλάμου απομόνωσης στον οποίο νοσηλεύεται και χωρίς να μεταφερθεί σε κλινική covid.

Πηγή: virus.com.gr