1 λεπτά ανάγνωσης
Αλλαγές στη βεβαίωση μετακίνησης -Τι έγγραφα πρέπει να έχουν εργαζόμενοι

Σε lockdown η Αθήνα μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού. Νέα μέτρα ισχύουν για εργαζόμενους και μαθητές, αλλά και νέοι τρόποι διασταύρωσης στοιχείων για τη βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων, προκειμένου να περιοριστούν οι παρατυπίες. 

Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες 

Μια από τις βασικές ασφαλιστικές δικλίδες που αποφασίστηκε να μπουν χθες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν αρκεί, πλέον, να φέρουν μια απλή βεβαίωση υπογεγραμμένη από τους ίδιους, για τη μετακίνησή τους. 

Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr. Η συγκεκριμένη βεβαίωση δεν συμπληρώνεται χειρογράφως, αλλά αντλεί τα στοιχεία του επιτηδευματία απευθείας από το Taxis και την ΕΡΓΑΝΗ. 

Επιπλέον, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται η επαγγελματική τους ιδιότητα στην περίπτωση καθ’ οδόν ελέγχου.

 Ιδιωτικός τομέας εν μέσω lockdown 

Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr). 

Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Επισημαίνεται ότι: 

α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας 

β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν. 

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του SMS στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα

Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, από τις 10 Φεβρουαρίου η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Οι μισθωτοί, πάντως, φαίνεται να είναι το μεγάλο στοίχημα για τις ελεγκτικές αρχές. Το πρώτο μέτρο, που αποφασίστηκε είναι ότι θα πυκνώσουν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, ειδικά σε κλάδους με υψηλό δείκτη παραβατικότητας, με βάση τα στοιχεία ανάλογων ελέγχων τους προηγούμενους μήνες.

Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, καθώς και εκείνοι σε αναστολή σύμβασης, δηλώνονται προκαταβολικά στην ΕΡΓΑΝΗ κι αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση επιτόπιου ελέγχου μπορούν να εντοπισθούν εύκολα οι παραβάσεις.

Τι γίνεται, όμως, με τους ελέγχους της Αστυνομίας;
Η πρώτη παρέμβαση είναι ότι όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν μπορούν να παίρνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr), όπως επίσης ότι οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.  

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε συσκέψεις που θα γίνουν στη διάρκεια αυτών των ημερών θα διερευνηθούν οι δυνατότητες της «διαλειτουργικότητας», δηλαδή το πώς θα μπορούν τα στελέχη της Αστυνομίας που θα διενεργούν τους ελέγχους να συνδέονται on line με τη βάση δεδομένων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και να διασταυρώνουν αν ο εργαζόμενος που ελέγχουν βρίσκεται σε τηλεργασία ή όχι. Ήδη από χθες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Πηγή: iefimerida.gr